Go Back

Linecké koláče

Jeden z typických vianočných receptov sú práve tieto Linecké koláče
Príprava20 mins
Varenie/Pečenie10 mins
Spolu30 mins
Chod: Dezerty, Vianočné
Kuchyňa: Česká, Slovenská
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Porcií: 10
Author: Simona

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 2 vajíčka (žĺtka)
  • džem

Postup

  • Studené maslo nakrájame na menšie kocky a spolu s ostatnými surovinami vložíme do misky, kde suroviny vymiešame do hladkého cesta.
  • Cesto zabalíme do fólie a dáme na niekoľko minút do chladničky.
  • Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na približne 0,5 cm hrubý plát.
  • Z cesta vykrajujeme tvary, ktoré budeme po upečení lepiť. Môžete vykrajovať 2 kolieska, kde do jedného ešte vykrojíte iný motív. Alebo moteže vykrajovať 2 hviezdičky ( a iné tvary) a tie budete potom lepiť. Oba prípady som Vám nafotila, aby ste si to vedeli lepšie pedstaviť. Nezabúdajte však, že nech budete vykrajovať akékoľvek tvary, potrebujete stále párny počet.
  • Vykrojené linecké koláčiky pečieme pri 170°C do zlatohneda, to býva okolo 10 minút.
  • Keď linecké koláčiky vychladnú, lepíme ich džemom. Môžete použiť džem na linecké koláče, jahodový, malinový, alebo akýkoľvek iný. Preferuje sa ale červený :)
  • Koláčiky posypeme práškovým cukrom.