Go Back

Moravské koláče s džemom

Domáce moravské koláče s džemom a posýpkou
Príprava1 hr 20 mins
Varenie/Pečenie25 mins
Spolu1 hr 45 mins
Chod: Dezerty, Hlavné jedlá
Kuchyňa: Česká, Slovenská
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Porcií: 17
Author: Simona

Ingrediencie

Kvások

  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1 PL cukru
  • 10 g droždia

Cesto

  • 50 g cukru
  • 250 g polohrubej múky
  • 250 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 100 g masla

Postup

  • Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások ako pri všetkých kysnutých pochúťkach. Tento kvások necháme 15 minút odpočívať.
  • Po 15tich minútach do kvásku pridáme obe múky, vajíčka, roztopené a vychladnuté maslo a cukor. Vymiešame cesto ktoré bude trošku lepivé. Prikryjeme a necháme odpočívať, kým cesto zdvojnásobí svoj objem, čo môže trvať približne hodinku.
  • Z cesta budeme následne odoberať kúsky s hmotnosťou asi 50g. Z tých vytvarujeme guličku, položíme na dosku a dnom pohára vytvoríme v guličke jamku ktorá bude dostatočne hlboká a široká, aby pri dodatočnom kysnutí plnka ostala v ceste a nevylizla nám von.
  • Koláče plníme 1 čl džemu, makovej alebo tvarohovej plnky. Na moravské koláče sa často dáva ešte posýpka. Tá je po upečení extrémne dobrá a preto ju veľmi odporúčam, no presný recept na ňu, úprimne, nemám. Žiaden strach, je to veľmi jednoduché a najmä je to o odhade.

Posýpka

  • V miske zmiešme asi 50g roztopeného masla s hrubou múkou a cukrom. Tieto dve suroviny pridávame postupne, kým posýpka nenaberie konzistenciu mokrého piesku. Keď sa k tejto konzistencii priblížite, budete presne vedieť o čom hovorím.
  • Rukami túto posýpku pomrvíme nad naplnenou časťou moravských koláčov a následne necháme asi 10 minút podkysnúť, potrieme mliekom.
  • Pečieme 25 minút pri 180°C