Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások ako pri všetkých kysnutých pochúťkach. Tento kvások necháme 15 minút odpočívať.
Po 15tich minútach do kvásku pridáme obe múky, vajíčka, roztopené a vychladnuté maslo a cukor. Vymiešame cesto ktoré bude trošku lepivé. Prikryjeme a necháme odpočívať, kým cesto zdvojnásobí svoj objem, čo môže trvať približne hodinku.
Z cesta budeme následne odoberať kúsky s hmotnosťou asi 50g. Z tých vytvarujeme guličku, položíme na dosku a dnom pohára vytvoríme v guličke jamku ktorá bude dostatočne hlboká a široká, aby pri dodatočnom kysnutí plnka ostala v ceste a nevylizla nám von.
Koláče plníme 1 čl džemu, makovej alebo tvarohovej plnky. Na moravské koláče sa často dáva ešte posýpka. Tá je po upečení extrémne dobrá a preto ju veľmi odporúčam, no presný recept na ňu, úprimne, nemám. Žiaden strach, je to veľmi jednoduché a najmä je to o odhade.
Posýpka
V miske zmiešme asi 50g roztopeného masla s hrubou múkou a cukrom. Tieto dve suroviny pridávame postupne, kým posýpka nenaberie konzistenciu mokrého piesku. Keď sa k tejto konzistencii priblížite, budete presne vedieť o čom hovorím.
Rukami túto posýpku pomrvíme nad naplnenou časťou moravských koláčov a následne necháme asi 10 minút podkysnúť, potrieme mliekom.