Go Back

Šošovicový dhal

Najlepšie vegánske jedlo prlné vlánkniny a proteínov.
Príprava3 mins
Varenie/Pečenie35 mins
Chod: Hlavné jedlá
Kuchyňa: Indická
Kľúčové slovo: Vegánske, Vegetariánske
Porcií: 6
Author: Simona

Ingrediencie

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 800 ML zeleninového vývaru
  • 500 G paradajok čerstvé, alebo z konzervy
  • 400 G šošovice
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL koriandru
  • 1 ČL korenia garam masala
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL mletého chilli
  • 1 ČL drveného rímskeho kmínu

Postup

  • Na drobno nakrájanú cibuľku krátko orestujeme na rozpálenom ohni, pridáme cesnak a korenie.
  • Restujeme spolu asi minútku a pridáme vývar (cca 200 ml)
  • Necháme prevrieť, kým sa neodparí väčšina vody. Pridáme paradajky, zvyšok vývaru a šošovicu.
  • Dôležité je, aby sa paradajky rozvarili a neboli to kúsky ktoré treba kusať. Na to je ideálne mať paradajky predvarené a bez šupky. Ako je to na vás na začiatok príliš, môžete použiť paradajky z konzervy, alebo pasírované paradajky (dajú sa kúpiť aj bez éčok, tak uprednostnite tie).
  • Varíme, kým sa väčšina vody neodparí a šošovica nie je mäkká. Vtedy je šošovicový dahl uvarený a môže sa podávať - ideálne s basmati ryžou, alebo kuskusom.

Poznámky

TIP:
Ak doma vývar nemáte a ste ochotný použíť bujón, pridajte vriacu vodu a následne hoďte kocku bujónu, pokračujte v recepte.