Go Back

Slivkové gule s makovým prachom

Chod: Dezerty, Hlavné jedlá
Kuchyňa: Slovenská
Kľúčové slovo: Vegánske, Vegetariánske
Porcií: 4
Author: Simona

Ingrediencie

  • 2 KG zemiakov
  • 200 G polohrubej múky
  • 300 G tvrdších sliviek
  • mak, práškový cukor, roztopené maslo, strúhanku

Postup

  • Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť na balkóne.
  • Studené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na malé kúsky. Tie zmiešame s polohrubou múkou do hladkého cesta.
  • Cesto si z misky prenieme na dosku, kde ho vyformujeme do valca hrubého asi ako dlaň.
  • Cesto by malo byť lepivé, aby sa gule ľahšie spájali, ale len tak, aby sa cesto nelepilo na ruky.
  • Následne si z cesta odkrajujeme kolieska hrubé asi 1,5 cm.
  • Do stredu (odkrojeného) kolieska vložíme (vykôstkovanú) slivku a zatlačíme ju do cesta ktoré už len po bokoch zalepíme. No a na doske ešte krúživými pohybmi dotvarujeme do tvaru guľky.
  • Medzičasom si pipravíme vriacu vodu v hrnci. Gule varíme - podľa veľkosti hrnca - 4 až 5 kusov naraz.
  • Keď gule vyplávajú na povrch, stopneme si 5 minút, aby sa ešte dovarili a cesto nebolo surové.
  • Uvarené slivkové gule vyberieme z vody a dochutíme.

Poznámky