Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť na balkóne.
Studené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na malé kúsky. Tie zmiešame s polohrubou múkou do hladkého cesta.
Cesto si z misky prenieme na dosku, kde ho vyformujeme do valca hrubého asi ako dlaň.
Cesto by malo byť lepivé, aby sa gule ľahšie spájali, ale len tak, aby sa cesto nelepilo na ruky.
Následne si z cesta odkrajujeme kolieska hrubé asi 1,5 cm.
Do stredu (odkrojeného) kolieska vložíme (vykôstkovanú) slivku a zatlačíme ju do cesta ktoré už len po bokoch zalepíme. No a na doske ešte krúživými pohybmi dotvarujeme do tvaru guľky.
Medzičasom si pipravíme vriacu vodu v hrnci. Gule varíme - podľa veľkosti hrnca - 4 až 5 kusov naraz.
Keď gule vyplávajú na povrch, stopneme si 5 minút, aby sa ešte dovarili a cesto nebolo surové.
Uvarené slivkové gule vyberieme z vody a dochutíme.