Domáca vianočka z droždia
Domáca vianočka z droždia
Príprava1 hr 30 mins
Varenie/Pečenie35 mins
Kvasiť1 hr
Spolu3 hrs 5 mins
Chod: Raňajky
Kuchyňa: Slovenská
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Author: Simona
Zákvas
- 2 HR teplej vody
- 1 droždie sušené, alebo čerstvé
- 1 PL cukru
Cesto
- 3 vajíčka
- 5 PL mlieka
- 1/2 HR cukru
- 8,5 HR hladkej múky
- 1 vajíčko na potretie
- mandľové lupienky
Cesto
Po 15 minútach je zákvas pripravený. Pridáme doň vajíčka, mlieko, cukor a múku.
Ručne, alebo v mixéri vymiesime hladké cesto, ktoré sa musí odliepať od stien misky.
Cesto prikryjeme utierkou a necháme 1,5 hodiny kysnúť.
Po tom, čo cesto vykyslo ho rozdelíme na 6 rovnakých častí.
Pletenie vianočky
Z každej časti vytvarujeme dlaňou buchtičku, ktorú necháme eešte 20 minút podkysnúť pod celofánom.
Keď buchtičky podkysli, z každej z si spravíme valček.
Tieto velčeky položíme veľa seba a zapletáme metódou popísanou nižšie.
Po tom, čo je vianočka zapletená ju opäť zakryjeme a necháme hodinu podkysnúť.
Vianočku potrieme vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami (nemusíte)
Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C 35-40 minút.
Podávame s maslom, džemom alebo na slano.
Tipy
1. Vianočku, alebo akékoľvek iné kysnuté pečivo nikdy neprekrávajte suchhou kuchynskou utierkou. Jej primárnou úlohou je vstrebať vlhkosť a to spraví aj s kysnutým cestom. To však počas kysnutia potrebuje vlhkosť, aby neobschlo. Prikrývajte misku buď vlhčenou utierkou, alebo zakryte tanierom. Ideálne na kysnutie používať rýchlokisku (nádobu na to určenú)
2. Pletenie vianočky je relatívne rýchly a jednoduchý proces, no vyžaduje trochu tréningu, aby vám to šlo od ruky.
Všetky pramene si uložíme vedľa seba a pomyslene si ich pomenujeme zľava do prava od A po F
Začiatok všetkých prameňov spojíme.
Pletieme:
1. A prameň preniesieme za F prameň na koniec.
2. F prameň prenesieme pred A prameň na začiatok.
3. A prameň prenesieme medzi C a D
4. B prameň prenesieme na koniec za všetky ostatné pramene.
5. F premeň prenesieme medzi A a D
Pokračujeme bodom 2 a opakujeme.