Go Back

Pravé Talianske tiramisu

Tiramisu s alkoholom, kvalitnými piškótami a mascarpone
Príprava20 mins
Varenie/Pečenie1 hr
V chladničke4 hrs
Spolu5 hrs 20 mins
Chod: Dezerty
Kuchyňa: Talianska
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Porcií: 8
Author: Simona

Ingrediencie

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml 30-33% šľahačkovej smotany
  • 200 ml amaretta
  • 4 vajíčka
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 3 espressá
  • 1 balenie saviordi piškót
  • kakao

Postup

Mascarpone krém

  • V mixéri zmiešame mascarpone a cukor, kým sa cukor nerozpustí.
  • Následne primiešame šľahačkovú smotanu - teda 30-33% smotanu do mascarpone krému.
  • Tento krém vložíme po vymixovaní do chladničky a nevyberáme.

Kávová zložka

  • Uvaríme si 3x silné espresso, ktoré prelejeme do nízkej, no širokej nádoby. Čím silnejšia káva, tým lepšie.
  • Necháme ho mierne vychladnúť a prilejeme amaretto.

Vajíčkový krém

  • Vajíčkový krém si pripravíme vo vodnom kúpeli. Do väčšieho hrnca nalejeme vodu ktorú dáme zovrtieť. Počas toho ako voda v spodnom hrnci vrie, na jeho vrch položíme kovovú misku.
  • Do kovovej misky rozbijeme 4 vajíčka do ktorých pridáme 2 PL kryštálového cukru. Vajíčka s cukrom miešame metličkou a kovovú misku nad parou otáčame tak, aby žiadne časť zmesi neostali na miske.
  • Krém bude mierne meniť svoju farbu a konzistencia bude skôr penová, ako tekutá. Tento proces trvá dlho - cca 10 minút. Odporúčam varť vodu v hrnci na miernom plameni, aby pary nebolo príliš veľa. Veľa pary = vyššia teplota = väčšia anca že sa vám vajíčka zrazia do praženice.

Spájame krémy

  • Z chladničky vyberieme mascarpone krém, Časť z neho (asi 1/4) vložíme do vajíčkovej peny. A metličkou premiešame tak, aby sa hmoty spojili a teplota sa znížila. Tento proces opakujeme, kým nepoužije všetok mascarpone krém.

Spájame tiramisu

  • Na spojenie celého tiramisu budeme potrebovať zapekaciu misu / alebo plech s vysokým bokom v ktorom môže tiramisu zatuhnúť.
  • Podlhovasté piškóty namáčame do kávovo-alko zmesy neocukrovanou stranou dolu. Namočenou stranou hore ukladáme piškóty do misky.
  • Ďalej vrstvíme krém.
  • Opakujeme vrstvu piškót a posledná je krémová vrstva.
  • Tiramisu vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne 12 hodín.
  • Po 4-12 hodinách v chladničke pred servírovaním tiramisu posypeme kakaom.

Poznámky

Extra tipy pre to najlepšie tiramisu

Čo použiť namiesto amaretta
Namiesto amaretta odporúčam v prípade "alko" verzie brandy, alebo rum. To pozmení chuť tiramisu najmenej
Ak chcete nealko verziu, odporúčam kvalitné kakao (kakaový nápoj) alebo opäť kvalitnú horúcu čokoládu (nápoj)
Čo použiť namiesto mascarpone
Úprimne neodporúčam použiť nič iné. Ak však už musíte, použite ricottu, tá má k mascarpone najbližšie.
Aké piškóty použiť do tiramisu
Najlepšie piškóty do tiramisu sú Savioardi - lady fingers, teda podlhovasté piškóty. Tieto sa dajú upiecť doma, ale nie je to nevyhnutné. Tie, ktoré sú v obchode sú naozaj veľmi dobré. Ak tieto vo svojom obchode k dispozícii nemáte, použite "klasické" okrúhle piškóty.
Miska sa nesmie dotýkať vody.
Pri varení vajíčkového krému, sa miska v parnom kúpeli nesmie dotýkať vody. Teplota misky by bola príliš vysoká a praženica istá.