Vianočné košíčky s krémom z ganache

recept-kosiky-na-vianoce

Vianočné košíčky s čokoládovým krémom, vyvážené kyslým džemom alebo ovocím. Presne takéto sú tieto košíčky, po ktorých sa len zapráši. To vám garantujem 🙂

Vianočné košíčky


Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré bude veľmi krehké. Je to absolútne v poriadku. Pokiaľ by sa vám s cestom zle pracovalo, pridajte do cesta pár kvapiek vody. Ale naozaj len pár kvapiek, aby sa cesto nezačalo lepiť. Vodu pridajte studenú. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Ak máte v chladničke príliš nízku teplotu, cesto pribežne sledujte. Formičky na košíčky plníme cestom len v tenkej vrstve. Toto cesto pečením vyrastie a chceme mať len tenučkú vrstvu košíčka. Formičky nemusíte vymastiť maslom, ani vysypať múkou. Ja som to nerobila a výsledok bol krásny 🙂
Košíčky pečieme pri teplote 200 °C asi 10-12 minút. Vyberáme ich z rúry, keď vidíme, že ich okraj začal zlato-hnednúť. Ešte teplé ich vyberáme z formičiek. Používajteprosím kuchynské utierky, alebo chňapky, aby ste predišli zraneniam 🙂

Krém

Krém do košíčkov si pripravíme z ganache zo smotany a kvalitnej čokolády. Recept na ganache nájdete tu:

Čokoládová ganache
Postu prípravy čokoládovej ganache.
Pozri recept
čokoládová-ganache-recept-a-postup

Čokoládovú ganache vmiešame do hustého, čokoládového pudingu. Ten si pripravíme podľa návodu, ale s menším množstvom mlieka, aby bol hustý. Krém dáme do chladničky a keď vychladne, zdobíme ním košíčky potreté kyslastým džemom. Ten je výbornou voľbou pre vývaženie sladkého košíčka a sladkého krému.

Tieto vianočné košíčky sú pre nás doma absolútna vianočná klasika. Viem, že niekto považuje za klasiku len medovníčky a liencké kolieska, ale radície máme všetci odlišné a pritom tak podobné. Nech vám teda chutí, čokoľvek si na vianoce pripravíte 🙂

recept-kosicky-na-vianoce
Takto sa zdobia košíčky 🙂

Vianočné košíčky s čokoládovým krémom

Vynikajúce vianočné košíčky s vyváženou chuťou sladkého a kyslého
Príprava20 mins
Varenie/Pečenie10 mins
Chod: Dezerty, Vianočné
Kľúčové slovo: Vegetariánske
Porcií: 8
Author: Simona

Ingrediencie

Košíčky

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 130 g práškového cukru
  • 2 žĺtka

Čokoládový krém

  • 200 g horkej čokolády
  • 200 ml mlieka
  • 100 ml smotany 33%
  • 1 bal čokoládového pudingu
  • džem na plnenie

Postup

Košíčky

  • Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré odložíme na 2 hodiny do chladničky.
  • Košíčkové formičky plníme cestom v tenkej vrstve, keďže cesto vyrastie.
  • Košíčky pečieme pri teplote 200 °C asi 10-12 minút.
  • Ešte teplé ich vyberáme z formičiek,

Krém

  • Pripravíme si ganache zo smotany a kvalitnej čokolády.
  • Čokoládovú ganache vmiešame do hustého, čokoládového pudingu, ktorý pripravíme podľa návodu, ale s menším množstvom mlieka.
  • Krém dáme do chladničky a keď vychladne, zdobíme ním košíčky potreté kyslastým džemom.

Poznámky

Košíčky odporúčam potierať/plniť kyslastým ovocím alebo džemom, aby sa vyvážila chuť sladkých košíčkov a krému. 

Pridaj komentár